Stanka Baloh - pregledna razstava likovnega razvoja (2013)

V preddverju Občine Kamnik je bilo 13. marca 2013 odprtje razstave kamniške likovnice - slikarke Stanke Baloh

Stanka Baloh je bila rojena leta 1936 v Zg. Tuhinju. Po mali maturi v Kamniku in srednji šoli v Ljubljani je študirala pedagogiko in psihologijo na Filozofski fakulteti Univerze v Ljubljani, kjer je diplomirala leta 1961 in 62. Podiplomski študij klinične psihologije in psihoterapije je nadaljevala na Medicinski fakulteti v Ljubljani in oboje končala do leta 1979. Do upokojitve leta 1993 je delala je v Dispanzerju medicine dela v Zdravstvenem domu Kamnik kot specialist klinične psihologije. Ob svojem strokovnem delu je tudi še po upokojitvi objavljala strokovne članke, med drugim tudi leta 2006 izdano obsežno publikacijo z naslovom Zdravstvena služba na Kamniškem v 20. stoletju, kakor so jo oblikovali predhodniki in sodobniki.

Ko ji je po upokojitvi končno dopuščal čas, se je začela intenzivneje posvečati likovnemu ustvarjanju. Leta 1997 se je pridružila Likovnemu društvu Kamnik, katerega aktivna članica je še danes, ko se predstavlja domači kamniški publiki s pregledno razstavo svojih likovnih del iz skoraj 20-letnega likovnega delovanja. Prav na njeno pobudo v tem letu na Društvu poteka serija predavanj in delavnic o različnih umetnostno zgodovinskih in oblikovno tematskih vplivih na likovno ustvarjanje. Kot pravi slikar in likovni pedagog Lojze Kalinšek v njenem likovnem ustvarjanju vidimo predvsem dve smeri: eno kot iskanje likovne lepote svojega življenjskega okolja, predvsem rodnega tuhinjskega in kamniškega, portretov prebivalcev ter v drobnih detajlih krhkih minljivih cvetov, drugo pa v navidezno abstraktnem znanstvenem prodiranju v globine psihološke likovno izrazne ekspresije. Navajena strokovne discipline in doslednosti je zelo hitro dosegla tudi likovni nivo, poleg društvenega delovanja tudi skozi udeleževanje vsakovrstnih likovnih srečanj in izmenjavo izkušenj. Ne obremenjuje se z modnimi klišelji in trend-izmi, zato pa iskreno verjame v svojo pot in preizkuša meje svojih tehničnih in izraznih zmožnosti. Nezadržno jih širi kljub letom in bolezni in ravno v tem raziskovanju vidi omilitev težav kakor tudi stil življenja, podkrepljen z bogatimi vsakovrstnimi izkušnjami. Te kot posebno žlahtnost vnaša v svoja dela in tu nikakor še ni rekla zadnje besede.

Svoja likovna dela je predstavila že na devetih samostojnih razstavah in številnih skupinskih, tako v okviru Likovnega društva Kamnik kot ob udeležbah na kolonijah. Ponosna je na številna priznanja in diplome za prizadevno sodelovanje in kvaliteto njenih likovnih del. Predstavljeni ciklusi, ki označujejo jasna poglavja Stankinega opusa so: krajine in vedute, tihožitja, portreti in abstraktne psihološke študije v tehnikah risanja, slikanja v akrilni in zlasti akvarelni tehniki, znani kot najtežji izrazni možnosti in med ljubiteljskimi likovniki najpriljubljenejši. Svežina in izraz te slikarske tehnike sta najboljša takrat, kadar izdelek nastane trenutno, neobremenjeno in brez popravljanja. Študijske risbe in slike vedut odražajo neprikrito željo po razumevanju, vedenju in znanju ozadja, likovnih zakonitosti. Te včasih neprikrito ignorira, s tem doseže veliko bolj ekspresiven izraz, kar pa je lastnost sodobnejših likovnih rešitev. Vsaka podoba je lahko odsev dejanske resničnosti v trenutku pogleda ali pa posledica študiozne obdelave, vsako ozadje posledica topografskih dejstev ali psihološke analize prežete s prepoznavno simboliko izbrane barvne skale.

Župan Marjan Šarec je ob odprtju razstave poudaril pomen delovanja Likovnega društva Kamnik, ki že desetletja združuje kamniške likovnike in ima tako izobraževalni kot tudi družbeni pomen. V upanju, da bo razstava obiskana v čim večjem številu pa je avtorici Stanki Baloh zaželel veliko ustvarjalnih užitkov ob nastajanju njenih likovnih del.

Kot vsak zagret likovni ustvarjalec na svoj način tudi Stanka Baloh počasi in zavestno ustvarja svoj prepoznavni likovni svet in ga nam je na razstavi ponudila v pokušino, razmislek in užitek.

Vir: www.kamnik.si

Stanka Baloh je umrla v februarju 2018


Oglejte si galerijo nekaj njenih slik (ker spodnji prikaz v nekaterih brskalnikih ne deluje, je dosegljiva tudi na povezavi https://photos.google.com)

 

Branko Novak © 2013